Sfaturi pentru pacienti
Praful de casa
Polenurile
Mucegaiurile
Alergia alimentara
Reactia incrucisata intre alergeni
Pseudoalergia
Intoleranta la histamina
Polenurile
Mucegaiurile
Alergia alimentara
Reactia incrucisata intre alergeni
Pseudoalergia
Intoleranta la histamina
Alergia alimentara
Alergia la alimente este intr-o continua crestere. Multi factori sunt responsabili pentru cresterea prevalentei alergiilor si adesea sunt greu de identificat.
Se poate vorbi de alergie alimentara,daca dupa ingerarea unui aliment apar urmatoarele simptome :
- eruptie cutanata, prurit ,eritem, papule
- edem palpebral, edem glotic, edemul buzelor, rinoree, stranut, obstructie nazala, prurit palatin si faringian
- varsaturi,diaree, dureri abdominale, colici, balonare
- tuse, dispnee,astm
Se recomanda alcatuirea unui "jurnal alimentar" sau "jurnal alergic". In acest jurnal trebuie notate exact toate simptomele care ar putea avea legatura cu mancarea sau bautura consumate in acea perioada. Jurnalul trebuie completat pe o perioada mai lunga de timp (saptamani/luni).
In jurnalul alimentar notati:
- Care sunt simptomele care au aparut?
- Exista vreo legatura intre alimente, mirosurile alimentelor (ex. usturoi, pulbere de condimente), bauturi si consumul sau contactul cu acestea ?
- Simptomele au aparut in timpul consumului, imediat dupa aceea, sau la minute-ore dupa masa (1-2 pana la 12h) ?
- Alimentele consumate au fost crude, fierte, reci sau calde?
- Ati sesizat - chiar si in trecut - daca exista legatura intre simptome si ingestia unor alimente? Ati observat daca dupa ingestia repetata a aceluiasi produs alimentar au aparut aceleasi simptome, de aceeasi intensitate si durata?
- Aveti sau ati avut sensibilitate sau alergie la polen de alun, anin, secara, cereale, mesteacan, fan?
- Simptomele apar pe toata perioada anului sau doar in anumite luni? Isi shimba intensitatea?
- Daca constatati ca anumite alimente sau bauturi va produc disconfort, ar trebui sa evitati consumul acestora. Reactiile alergice care apar dupa ingerare trebuie notate in agenda.
In tabelul urmator sunt enumerati principalii alergeni alimentari, produsele in care acestia apar cal mai frecvent si produse cu care pot fi inlocuiti:
ALERGENI | UNDE APAR | SUBSTITUENTI |
---|---|---|
Lapte de vaca proaspat | Lapte de soia, lapte fiert | |
Albumina din lapte | Produse lactate, frisca, cheag de lapte, branza de vaca, branza, unt, carnati, margarina, paine, produse de brutarie, ciocolata, dulciuri, budinca, inghetata | Lapte de soia, produse de soia, unt topit, ulei de floarea soarelui, grasimi, branza de capra sau de oaie |
Ou de gaina, Albus de ou | Macaroane, produse de brutarie, maioneza, budinca,inghetata, carnati, produse din carne, ciocolata | Produse din soia, faina de soia |
Drojdie | Prajituri, paine, biscuiti, branza, iaurt, produse din carne,bere, vin, zer, franzela facuta pasta, must, bauturi de malt, produse dietetice si drojdie | Produse fara drojdie |
Peste | Nu doar sortimentele de peste ci si: ou de gaina, pasari, carne de porc,(faina de peste este utilizata printre altele si in mancarea pentru pasari si porci) | |
Albumina din cereale | Produse de brutarie, paine, macaroane, produse conservate cum ar fi:supe, sosuri, legume, dulciuri si budinci | Majoritatea alergiilor pe anumite soiuri de cereale, ex. faina de grau prin alte soiuri de faina |
Nuci | Nuci, dulciuri ca marzipan sau ciocolata | |
Legume | Produse conservate ca sosuri, condimente pentru legume sau carne | |
Soia | Produse de brutarie, margarina, sosuri, produse pentru diabetici,produse conservate, carnati si ciocolata | Produse fara soia |
Mucegaiuri | Paine, faina, fructe, legume, nuci, branza, otet, vin, bere | |
Fructe | De obicei se produce alergie de contact la citrice (dupa atingere) | |
Condimente, verdeturi | Mustar, curry, amestec de condimente, produse conservate;alergii de contact la verdeturi si usturoi, scortisoara si vanilie | Emiterea substantei care declanseaza alergia este dificila. Cea mai buna pentru acest lucru este dieta de cautare. |
Glutamat | Predominant in bucataria chinezeasca si in conserve | |
Polen de flori | Miere, cereale |
Terapia:
- Terapia alergiei alimentare este problematica. Principala indicatie este evitarea alimentelor ce declanseaza alergia.
- Pacientii cu istoric de reactii alergice severe (soc anafilactic) ar trebuie sa poarte intotdeauna o trusa de urgenta cu medicamente si adrenalina.
- Imunoterapie, nu este inca posibila. Exista insa indicii ca dupa imunoterapia specifica pentru polen se pot ameliora si anumite alergii alimentare. (Reactia incrucisata intre alergeni)
Cand mancati la restaurante intrebati despre ingrediente!