Sfaturi pentru pacienti
Praful de casa
Polenurile
Mucegaiurile
Alergia alimentara
Reactia incrucisata intre alergeni
Pseudoalergia
Intoleranta la histamina
Polenurile
Mucegaiurile
Alergia alimentara
Reactia incrucisata intre alergeni
Pseudoalergia
Intoleranta la histamina
Intoleranta la histamina
- Depasirea limitelor individuale de toleranta a histaminei din organism duce la aparitia unor simptome alergice sau asemanatoare alergiilor (pseudoalergice). Cazurile mai complicate sunt acelea, la care apare atat un raspuns alergic, cat si o intoleranta la histamine.
- Histamina este degradata in organism de enzima diaminoxidaza (DAO). DAO se gaseste in principal in intestinal subtire, in ficat, rinichi, leucocite; la gravide se gaseste si in placenta. DAO este inhibata de diferite substante, ar fi alcoolul si diverse medicamente.
- Intoleranta la histamina apare cand exista deficit de DAO sau dezechilibru intre histamina si DAO. Simpomele apar atunci cand organismul nu mai poate elimina surplusul de histamina.
- La persoanele sensibile, aportul crescut de alimente bogate in histamina produce simptome ca: cefalee, febra, eritem facial, dureri gastrice, fatigabilitate, hipotonie, tulburari de ritm si crize astmatice.
- Histamina este rezistenta la temperature inalte, si nu poate fi distrusa prin fierbere, prajire, coacere, la microunde sau chiar prin congelare.
Persoanele sensibile la histamina, ar trebui sa evite consumul urmatoarelor alimente:
- Bauturi alcoolice (in special vinul rosu)
- Branza
- Ciocolata
- Salam si carnati
- Nuci
- Tomate
- Capsuni, citrice
- Varza murata
- Spanac
- Peste
Daca dupa consumul alimentelor enumerate mai sus, prezenati simptome asemanatoare alergiilor, consultati medicul dumneavoastra.
Cele mai frecvente alimente bogate in histamina:
Branzeturi | Histamina mg/kg (val. max.) |
---|---|
Emmentaler | <10-500 (2500) |
Branza de munte | <10-1200 |
Parmesan | <10-580 |
Gouda, edamer | <10-200 (900) |
Crema de unt | <10-60 |
Branza cu mucegai | <10-80 |
Romadour | <10-100 |
Branza dulce | 0 |
Camembert, Brie | <10-300 (600) |
Carnati cruzi si sunca cruda | |
Salam | <10-280 |
Crenvursti | <10-100 |
Sunca | <10-300 |
Carne proaspata | <1 |
Peste si produse de peste | |
Peste proaspat | 0 |
Peste alterat | <13000 |
Peste congelat | 0-5 (>50) |
Conserva de peste ( ex. ton) | 0-15 (300) |
Legume | |
Rosii (ketchup) | 22 |
Spanac | 30-60 |
Avocado | 23 |
Vinete | 26 |
Varza acra | 10-200 |
Otet | Histamina μg/kg (val. max.) |
Otet din vin rosu | 4000 |
Bauturi alcoolice | Histamina μg/kg (val. max.) |
Vin rosu | <3800 |
Vin rosu austriac | 60-600 (1100) |
Vin alb austriac | 10-120 |
Vin spumant | 15-80 |
Sampanie | 670 |
Bere | 25-50 |
Bere din grau | 120-300 |
Bere fara alcool | 15-40 |