Sfaturi pentru pacienti
Praful de casa
Polenurile
Mucegaiurile
Alergia alimentara
Reactia incrucisata intre alergeni
Pseudoalergia
Intoleranta la histamina
Polenurile
Mucegaiurile
Alergia alimentara
Reactia incrucisata intre alergeni
Pseudoalergia
Intoleranta la histamina
Pseudoalergia: alergeni ascunsi in alimente
Tot mai multi oameni reactioneaza alergic la anumite alimente sau aditivi alimentari (salicilati, amine biogene, nichel, acid benzoic, antioxidanti, coloranti, glutamat monosodic si arome).
Pseudoalergiile se aseamana cu alergiile “adevarate”, dar nu sunt declansate de mecanisme imunologice.
Spre deosebire de alergia adevarata, pseudoalergia depinde de cantitatea agentului cauzal (in general cantitati mari). Pseudoalegia poate fi disgnosticata doar ptin testul de provocare.
In tabelul urmator este prezentat continutul de anime biogene, salicilati, nichel si acid benzoic pentru o varietate de alimente:
Legume si fructe |
|
---|---|
Fructe de padure (afine, Zmeura, capsuni) |
S Ab B |
Prune |
S Ab B |
Mere |
S |
Pere |
N |
Kiwi |
Ab |
Smochine |
Ab |
Cirese |
S B N |
Banane |
S Ab B N |
Citrice (mandarine, portocale, grepfruit, lamaie) |
S Ab |
Piersici |
S |
Ananas |
S Ab |
Caise |
S N |
Struguri |
S Ab |
Lubenita |
S |
Nuci |
Ab N |
Fistic |
N |
Fructe confiate (curmale, caise) |
S |
Stafide |
S Ab |
Fructe in conserva |
S Ab |
Ciuperci Champignon, ridichii |
S |
Castraveti |
S |
Porumb, soia, alune, |
N |
Plante leguminoase (linte, fasole verde, fasole) |
Ab N |
Mazare |
S Ab N |
Rosii |
S Ab N |
Conopida |
Ab N |
Castraveti murati, muraturi |
Ab |
Sparanghel, patrunjel, ceapa, ridichie rosie |
N |
Avocado, vinete |
Ab |
Ciuperci |
Ab N |
Spanac |
Ab N |
Conserve |
S |
Varza murata |
Ab |
Legume bogate in frunze (salata) |
N |
Varza (varza de China, varza rosie, brocoli) |
Ab N |
Masline conservate |
S |
Legume conservate |
Ab N |
Cartofi, produse de cartofi (chips-uri, crochete, salata de cartofi) |
S |
Cereale |
|
Produse din faina integrala |
N |
Fulgi de ovaz |
N |
Grau expandat |
N |
Praf de copt |
N |
Produse din aluat cu drojdie |
Ab |
Fulgi de porumb |
S |
Produse de patiserie |
S |
Paste fainoase |
S |
Lapte si produse din lapte |
|
Branza proaspata, orez cu lapte |
S |
Smantana, unt |
Ab |
Iaurt de casa |
S |
Lapte praf |
S |
Zer praf |
N |
Branza tare (Emmentaler, parmezan) |
Ab N |
Branza moale (camembert, Brie) |
Ab |
Branza din lapte proaspat |
Ab |
Branza alba si mucegaita |
Ab |
Branza topita |
S Ab N |
Inghetata |
S |
Produse dietetice |
S |
Mirodenii |
|
Paprika, oregano, piper, |
S |
Curry, |
S Ab |
Scortisoara |
S B |
Carne, pasare, peste si produsele derivate |
Sunca cruda |
S Ab |
Sunca fiarta (carne in aspic) |
S |
Carne de porc |
Ab |
Intestine |
Ab N |
Carnati proaspeti si afumati |
S Ab |
Cabanos |
S Ab |
Carnati fiert (leberwurst, pastrama) |
S |
Somon, sardele |
Ab |
Crustacee (raci, scoici, homar) |
Ab N |
Hering, ton, sardine, macrou |
Ab N |
Peste marinat |
S Ab |
Toate consrvele de peste si carne |
S Ab |
Caviar |
Ab |
Delicatese (salata, dressing, sosuri, maioneza, pulpa de rosii) |
Toate produsele finite |
S N |
Ketchup, pulpa de rosii |
Ab N |
Otet (de vin, de mere) |
S Ab N |
Mustar |
S |
Sos de soia, produse fermentate pe baza de soia |
Ab N |
Extracte din drojdie |
Ab N |
Deserturi |
|
Cu alune |
S Ab N |
Cu nutela |
S Ab |
Cu ciocolata |
S Ab N |
Cu migdale |
S N |
Cu martipan |
S Ab N |
Bomboane, guma de mestecat |
S |
Bauturi racoritoare |
|
Cola |
AB |
Ceai de tei |
S |
Suc de fructe |
S N |
Limonada, tonic, bauturi calde si reci cu aditivi, bauturi light, bauturi energizante |
S |
Suc de legume |
S Ab |
Cafea, ceai (verde, negru), cacao |
Ab N |
Vin, bere |
S Ab N |
Bere fara alcool, sampanie, vin spumant |
Ab |
Bauturi spirtoase |
Ab |